KAAPSTAD

Kaapstad is na Johannesburg de grootste stad van Zuid Afrika. Deze prachtige stad is voor ons erg belangrijk geweest tijdens de Gouden Eeuw. De VOC zag de stad als een verversingsstation op de route naar Azië. Je ziet veel terug van de Nederlandse invloeden. Zo wordt er ook Afrikaans gesproken dat is een soort gebrekkig Nederlands. Super grappig want dit verstaan wij gewoon! Ook zijn er veel huizen in Nederlandse bouwstijl en wonen er mensen die van Nederlandse oorsprong zijn.

Deze grote stad is een populaire vakantiebestemming. Dit komt niet alleen omdat het er prachtig weer is tijdens onze winter, maar ook door de veelzijdigheid. Kaapstad heeft prachtige stranden, de lekkerste wijnen, mogelijkheid tot safari’s en vele andere toffe excursies.

Kaapstad kent veel populaire stranden. Zo heb je het bekende brede strand van Camps Bay. Het leuke aan dit strand is de boulevard met gezellige tentjes. Verder heb je de 4 Clifton stranden. Deze kleine strandjes tussen de rotsen zijn erg populair. Houdt er daarom rekening mee dat het hier erg druk kan zijn.

Het centrum zelf heeft veel unieke winkeltjes en hotspots. Kloof-, Bree- en Long street zijn 3 hoofdstraten in de binnenstad. Je ervaart er een kleurrijke mix van toeristenwinkeltjes, hippe eettentjes en oude boutiques. Op een paar kilometer afstand van deze hoofdstraten vind je het bekende V&A Waterfront. Dit is een grote shopping haven, hier zit een overdekte shopping mall, veel kleine winkeltjes gemixt met restaurants aan het water, maar ook een leuke half overdekte mall met stalletjes. Hier verkopen ze vooral lokale producten en unieke items. Op zondag is vlakbij de haven een superleuke Farmersmarket.

Natuurlijk heeft Kaapstad ook prachtige natuur. Een van de 7 wereldwonderen, de Tafelberg bevindt zich midden in de stad! Ook kun je verschillende tours boeken naar nabij gelegen dierenparken of safari bestemmingen. Nog leuker is eigenlijk om richting het Krugerpark te gaan en de big 5 in het wild te spotten. Het Krugerpark bevindt zich op een paar uur vliegen. Verder zijn er genoeg culturele uitstapjes. Zoals de Robbeneiland, Kaap de Goede Hoop, de VOC tuinen, de gekleurde huisjes op Bo-kaap en nog veel meer.

Als je veel wilt ondernemen is het aan te raden om een auto te huren. Het is namelijk geweldig om een dagje langs de kust te rijden langs de verschillende stranden en havenplaatsjes. De routes door de bergen langs het water zijn echt adembenemend. Je kunt er ook voor kiezen om op verschillende plekken te verblijven om optimaal van de stad te genieten.

Een must visit is Kalk Bay. Dit havenplaatsje heeft een echte vintage feeling! De huisjes zijn super kleurrijk en je vindt er veel antiekwinkels. In dit plaatsje zitten super veel schattige boutiques en leuke restaurants. Vlak bij Kalk Bay ligt het bekende strand Boulders Beach. Hier kun je zwemmen en waggelen tussen de pinguïns. Hoe leuk is dat! Een andere aanrader is Hout Bay, dat bekend staat om zijn zeehonden. Je kunt er een boottocht maken naar een zeehondeneiland. Ook is er op zaterdag en zondag een gezellige markt genaamd de Bay Harbour market en op vrijdagavond is er live muziek.

Niet ver van het centrum ligt het plaatsje Woodstock. Foodies kunnen hun lol op in deze upcoming wijk. Van maandag tot en met zaterdag staat hier namelijk de Old Biscuit Mill market! Ga hier met een lege maag heen, want je kunt hier uren vertoeven en genieten van heerlijke wijnen tot home made cookies en kruidige gerechten. In deze wijk vind je veel conceptstores en vintage winkels. Zo zit hier ook de Woodstock Exchange; een half overdekte mall vol met leuke boutiques.

Om Kaapstad heen liggen veel wijnstreken. Bekend zijn bijvoorbeeld Stellenbosch, Franschoek en Christa. In deze gebieden vind je vele boerderijen waar wijn verbouwd wordt. Veel van deze boerderijen zijn omgetoverd tot sprookjesachtige verblijven met luxe kamers en zwembaden. Je kunt hier de hele dag allerlei wijnproeverijen uitproberen en natuurlijk genieten van de natuur.

Kaapstad is een stad met twee gezichten. Er is veel luxe en jetset, maar er is ook een hele arme kant. Zuid-Afrika behoort nog steeds tot de derdewereldlanden. Wil je iets voor het land betekenen, dan zijn er genoeg instanties waar je een dagje kunt helpen of een kleine donatie kunt doen.

En.. heb jij Kaapstad al toegevoegd aan je bucket list? Het is ongeveer 12 uur vliegen vanaf Amsterdam naar deze bijzondere stad. Op een jetlag hoef je niet te rekenen want in de zomer is het maar een uurtje later dan in Nederland en in de winter is er zelfs helemaal geen tijdsverschil. Wel word er met een andere munt betaald! De Zuid Afrikaanse Rand, dus wel even geld wisselen!! Ek sien jou in Suid-Afrika!!